Składniki:
leszcz świeży cały około 2,5 kg,
woda do zupy 2 litry,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
ziemniaki 5 sztuk średnie,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
kucharek 1 łyżeczka,
sol 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Świeżego i sporego leszcza dobrze oskrobać z łusek, odciąć do zupy ogon, płetwy, z głowy usunąć oczy, rybę wyfiletować, do zupy dodać kręgosłup z resztkami mięsa, i dobrze opłukać.
Zalać w garnku wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu (rybę gotować na małym ogniu, wywar nie będzie mętny) z 20 minut, ugotowane części ryby wyjąć cedzakiem na talerz i wystudzić.
Do wywaru dodać rozdrobnioną włoszczyznę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków.
Obrane mięso ugotowanej ryby obrać i dodać do zupy, pieprz mielony, natkę pietruszki, zdjąć z ognia - nasza ulubiona zupa rybna, jest lekka, zdrowa i jest to dobry sposób na wykorzystanie ryby po filetowaniu, takie domowe "zero waste", również jako postna zupa.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz