23.03.2022

zupa rybna z leszcza-postna i "zero waste"...

Składniki:
leszcz świeży cały około 2,5 kg, woda do zupy 2 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 5 sztuk średnie, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, sol 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka


Świeżego i sporego leszcza dobrze oskrobać z łusek, odciąć do zupy ogon, płetwy, z głowy usunąć oczy, rybę wyfiletować, do zupy dodać kręgosłup z resztkami mięsa, i dobrze opłukać.

Zalać w garnku wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu (rybę gotować na małym ogniu, wywar nie będzie mętny) z 20 minut, ugotowane części ryby wyjąć cedzakiem na talerz i wystudzić.

Do wywaru dodać rozdrobnioną włoszczyznę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków.

Obrane mięso ugotowanej ryby obrać i dodać do zupy, pieprz mielony, natkę pietruszki, zdjąć z ognia - nasza ulubiona zupa rybna, jest lekka, zdrowa i jest to dobry sposób na wykorzystanie ryby po filetowaniu, takie domowe "zero waste", również jako postna zupa.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!