Składniki:
leszcz świeży około 2,5 kg,
przyprawa do ryb 1/2 opakowania,
sok z 1 cytryny,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól 3/4 łyżeczki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
Świeżego leszcza oczyścić z wnętrzności, zeskrobać łuski, opłukać i wyfiletować na d wa płaty, usunąć ości-z reszty ryby po filetowaniu ugotowałam zupę.
Płaty pokroić na mniejsze porcje, opłukać w zimnej wodzie , osuszyć ręcznikiem papierowym.
Filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą do ryb i pieprzem mielonym, solą, schować do lodówki na godzinę.
Na gorącym oleju smażyć obtoczone w mące filety na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Usmażone filety odłożyć na talerz, smażyć następne porcje ryby - filety świeżego leszcza delikatnie przyprawione przyprawą do ryb i smażone na patelni są doskonałe na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz