Składniki:
kapusta włoska 2 główki średnie,
ryż 3 woreczki,
mielona łopatka 60 dag,
jajka 2 sztuki "M",
kucharek 3 łyżki,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 4 sztuki,
cebula 2 sztuki średnie + 4 łyżki oleju + 1 łyżeczka cukru
sos: wywar z gołąbków,
woda 3 szklanki,
przecier pomidorowy 100 gram,
śmietana 12% 100 gram,
mąka pszenna 3 łyżki,
sól do smaku
Z kapusty włoskiej wydrążyć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem (lepiej liście schodzą z główki) główkę kapusty i ściągać liście kapusty, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw.
Ryż ugotować w nie solonej wodzie, odlać na durszlak, wsypać do miski, dodać jajka, mieloną łopatkę, pieprz mielony czarny i ziołowy, kucharka, podsmażoną na oleju z cukrem pokrojoną cebulę, wszystko ręką dobrze wyrobić do połączenia składników.
Na każdy liść nakładać łyżką porcję farszu i ciasno zawijać w rulony.
Na patelni na oleju gorącym podsmażać z każdej strony gołąbki.
Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (nie przypali się kapusta), układać w szybkowarze gołąbki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, dobrze gołąbki wystudzić, wyjąć na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy, mąkę, śmietanę, wodę i mieszać rózgą do zagęszczenia sosu - gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara są delikatne, aromatyczne, szybko gotowe, aby je wyjąć z szybkowara gotuję wieczorem aby do rana dobrze wystygły, zimne przy wyjmowaniu są całe, ciepłe się rozwalają, z wywaru pyszny sos.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz