Składniki:
mielona łopatka 80 dag,
bułka moczona w wodzie 1 sztuka,
jajko 1 sztuka "XL",
kasza manna 3 łyżki,
cebula 1 sztuka średnia,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
mąka pszenna 1 szklanka
woda 3 litry,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
ziemniaki 6 sztuk średnie,
liście laurowe 1 sztuka,
ziele angielskie 3 sztuki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
śmietana 12 % 100 gram,
woda 3/4 szklanki,
mąka pszenna 2 łyżki,
majeranek 2 łyżki
Mielone mięso z łopatki świeżej włożyć do miski, dodać jajko, bułkę odciśniętą z wody, drobno posiekaną cebulę, wsypać kucharka, pieprz mielony, kaszkę manną i dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę.
Wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową gotować z 15 minut.
Formować małe klopsiki, obtaczać je w mące i kłaść do gotującego się wywaru.
Po wypłynięciu klopsików gotować je z 20 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać majeranek - jedna z naszych ulubionych zup z mięsa mielonego, szybka, łatwa, sycąca zupa, potrzebne tylko mielone dobrej jakości..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz