lukier: puder cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda 2-3 łyżki
Wszystkie składniki temperatura pokojowa = do miski wsypać przesianą szklankę mąki tortowej, kisiel wiśniowy, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką.
Białka z solą ubijać w robocie na najwyższych obrotach, gdy piana jest mocno ubita to w trakcie ubijania na średnich obrotach porcjami dosypywać cukier.
Następnie porcjami wsypać w trakcie ubijania suche składniki wymieszane.
Ciasto po równo dać do dwóch misek, do jednej wsypać kisiel + woda, do drugiej kakao + woda, w każdej misce wymieszać składniki.
Forma silikonowa z kominkiem 26 cm, do formy wyłożyć ciasto jasne, ciemne ciasto wyłożyć na jasne i np. nożem delikatnie z 4 razy wmieszać w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie.
Z podanych składników wymieszać cukier puder nie za mocno gęsty, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki, polać babkę lukrem - babka marmurkowa to pyszne i puszyste ciasto, przepis jest prosty i łatwy, choć babka długo zachowuje świeżość to szybko znika z talerza, doskonały sposób na wykorzystanie większej ilości białek.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz