Składniki:
jogurt naturalny 200 gram,
palma 100 gram stopiona,
mąka tortowa 3 szklanki,
jajka 5 sztuk "L",
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
śliwki 70 dag,
galaretka pomarańczowa 2 opakowania + gorąca woda 950 ml
Palmę stopić i do przestudzonej wlać jogurt, będzie od razu schłodzona.
Do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i mikserem ucierać, wlać palmę z jogurtem i ucierać na gładkie nie za mocno gęste ciasto.
Formy 20x11 i 24,15 cm z papierem do pieczenia (lub 1 forma 30x25 cm), ciasto wylać do form.
Na cieście poukładać umyte, wypestkowane śliwki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka.
Galaretki wymieszać w 950 ml gorącej wody, wystudzić, prawie stężałą galaretkę wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin - bardzo szybkie, łatwe, zawsze się udające ciasto jogurtowe z galaretka i śliwkami, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu i piekę je wieczorem.........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Dziś wypróbowalam twój przepis, zamiast śliwek dałam róże zamrożone owoce, ciasto wyszło super i smaczne, dziękuję za przepis 😊
Smacznie pozdrawiam 😉
Prześlij komentarz