17.01.2022

tania, szybka i pyszna zupa klopsikowa...

Składniki:
mielona łopatka 80 dag, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, jajko 1 sztuka "XL", kasza manna 3 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, mąka pszenna 1 szklanka

woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk średnie, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, śmietana 12 % 100 gram, woda 3/4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, majeranek 2 łyżki


Mielone mięso z łopatki świeżej włożyć do miski, dodać jajko, bułkę odciśniętą z wody, drobno posiekaną cebulę, wsypać kucharka, pieprz mielony, kaszkę manną i dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę.

Wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową gotować z 15 minut.

Formować małe klopsiki, obtaczać je w mące i kłaść do gotującego się wywaru.

Po wypłynięciu klopsików gotować je z 20 minut.

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać majeranek - jedna z naszych ulubionych zup z mięsa mielonego, szybka, łatwa, sycąca zupa, potrzebne tylko mielone dobrej jakości..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!