Składniki:
fasola perłowa 1 kg,
woda 2 litry do gotowania,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka
słonina wędzona 40 dag,
cebula 1 sztuka średnia,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
pomidory dojrzałe 10 sztuk średnie,
ząbki czosnku 5 sztuk,
cukier 3 łyżki,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka
Fasolę moczyć w wodzie z 12 godzin, wodę wylać i wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.
W rondlu stopić pokrojoną drobno wędzoną słoninę, wsypać drobno pokrojoną cebulę.
Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu i dodać do słoniny z cebulą, podsmażać z 5 minut.
Bardzo dojrzałe pomidory zmiksować z ząbkami czosnku w rozdrabniaczu, wlać do warzyw, zagotować.
Do pomidorów wlać fasolę z szybkowara, dodać cukier, sól, paprykę ostrą, majeranek, ocet jabłkowy, gotować z 5 min ut, najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy smaki połączą się dobrze z fasolą - bardzo smaczna, pożywna, sycąca i aromatyczna fasola z warzywami,słoniną wędzoną i świeżych pomidorach, najlepiej smakuje do pieczywa........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz