Składniki:
pomidory 2 kg mocno dojrzałe,
masło 100 gram,
cebula 1 sztuka mniejsza,
ząbki czosnku 4 sztuki,
woda 3 szklanki,
sól 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
oregano 1 łyżeczka,
koperek 1 pęczek
Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory sparzyć w misce gorącą wodą, przelać zimną, odkroić brzydkie kawałeczki, wsypać do dzbanka blendera i zmiksować, u mnie na 3 razy.
W garnku na maśle zeszklić cebulę drobno pokrojoną posypaną cukrem, ząbki czosnku na złoty kolor.
Do cebuli wlać pomidory(można zamiast pomidorów wlać 2 litry soku pomidorowego), dolać wodę i gotować z 10 minut.
Do smaku wsypać sól, pieprz czarny mielony, oregano, posiekany koperek, podawać samą do picia lub z makaronem, ryżem - ta zupa jest bardzo smaczna, szybka, tylko świeże pomidory, masło, cebulka i czosnek, jest do picia lub do makaronu,ryżu........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz