4.01.2022

szybkowar-pyszna fasola z warzywami w pomidorach...

Składniki:
fasola perłowa 1 kg, woda 2 litry do gotowania, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka

słonina wędzona 40 dag, cebula 1 sztuka średnia, włoszczyzna 1/2 pęczka, pomidory dojrzałe 10 sztuk średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, cukier 3 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka


Fasolę moczyć w wodzie z 12 godzin, wodę wylać i wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.

W rondlu stopić pokrojoną drobno wędzoną słoninę, wsypać drobno pokrojoną cebulę.

Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu i dodać do słoniny z cebulą, podsmażać z 5 minut.

Bardzo dojrzałe pomidory zmiksować z ząbkami czosnku w rozdrabniaczu, wlać do warzyw, zagotować.

Do pomidorów wlać fasolę z szybkowara, dodać cukier, sól, paprykę ostrą, majeranek, ocet jabłkowy, gotować z 5 min ut, najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy smaki połączą się dobrze z fasolą - bardzo smaczna, pożywna, sycąca i aromatyczna fasola z warzywami,słoniną wędzoną i świeżych pomidorach, najlepiej smakuje do pieczywa........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!