Składniki:
śledzie matiasy 8 sztuk,
mleko 1/2 litra do moczenia,
jabłka 2 sztuki średnie,
cebula 2 sztuki większe,
cukier 3-4 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
estragon 1 łyżeczka,
jogurt naturalny 2 opakowania (380 gram jeden),
ocet jabłkowy 2-3 łyżki
Śledzie matiasy dobrej jakości tzn., świeże, grube, jasne pociąć na 3 cm kawałki, wsypać do miski, zalać zimną wodą na 10 minut, wodę wylać i wlać mleko (można dolać trochę wody), moczyć z 45 minut, mleko wylać na koniec.
Jabłka umyć i ze skórką pokroić w kostkę, cebule obrać i pokroić w kostkę, wsypać do miski, posypać cukrem, pieprzem mielonym, estragonem, zostawić w lodówce.
Wymoczone matiasy wsypać do jabłek z cebulą, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać jogurt, wymieszać, schować do lodówki - śledzie matiasy dobrej jakości są naszym ulubionym daniem tzw. "piątkowym", z ziemniakami gotowanymi w mundurkach idealnie smakują........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz