30.01.2022

pyszne śledzie matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie...

Składniki:
śledzie matiasy 8 sztuk, mleko 1/2 litra do moczenia, jabłka 2 sztuki średnie, cebula 2 sztuki większe, cukier 3-4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, estragon 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 opakowania (380 gram jeden), ocet jabłkowy 2-3 łyżki


Śledzie matiasy dobrej jakości tzn., świeże, grube, jasne pociąć na 3 cm kawałki, wsypać do miski, zalać zimną wodą na 10 minut, wodę wylać i wlać mleko (można dolać trochę wody), moczyć z 45 minut, mleko wylać na koniec.

Jabłka umyć i ze skórką pokroić w kostkę, cebule obrać i pokroić w kostkę, wsypać do miski, posypać cukrem, pieprzem mielonym, estragonem, zostawić w lodówce.

Wymoczone matiasy wsypać do jabłek z cebulą, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać jogurt, wymieszać, schować do lodówki - śledzie matiasy dobrej jakości są naszym ulubionym daniem tzw. "piątkowym", z ziemniakami gotowanymi w mundurkach idealnie smakują........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!