Składniki:
udka kurczaka 4 sztuki średnie,
przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie,
olej rzepakowy 12 łyżek,
woda z gotowania 1/2 szklanki do podlania,
przyprawa w płynie 1 łyżka,
ziemniaki ugotowane 1 kg,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Udka kurczaka opłukane, wyciąć tłuste końcówki skóry, włożyć do wody (będzie woda do zupy) i gotować z 20 minut, wyjąć udka i osuszyć.
Udka natrzeć mocno przyprawą pikantną do drobiu i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony.
Następnie na średnim ogniu smażyć co jakiś czas obracając udka do miękkości mięsa, w trakcie podlać wodą z gotowania i pod przykryciem z 10 minut dusić.
Na koniec polać przyprawą w płynie, tłuszcz z pieczenia dodać do ugotowanych bez soli ziemniaków, posiekaną pietruszkę i utłuc tłuczkiem, podać np. z mizerią - udka kurczaka lekko podgotowane są bardziej delikatne i soczyste, woda wykorzystana do zupy, Tak robię, gdy chcę mieć udka mocno wysmażone, pieczone.......SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
A to ciekawy przepis, bo bez piekarnika,a udka wypieczone. Dzięki za taki sopsób.Pozdrawiam i zabieram przepis do swoich notatek.
Elizka
Prześlij komentarz