Składniki:
podgrzybki suszone 1 szklanka + woda 2 szklanki do moczenia,
smalec 1 łyżka,
włoszczyzna rozdrobniona 1 szklanka,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
woda 2 litry
łopatka wieprzowa mielona 70 dag,
bułka sucha 1 sztuka moczona w wodzie,
jajka 1 sztuka "L",
kasza manna 3 łyżki,
papryka słodka 1 łyżka,
estragon 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 12% 100 gram,
sól 1 -2 łyżeczki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
W garnku na smalcu podsmażyć rozdrobnioną włoszczyznę (mam zawsze w zamrażarce rozdrobnioną włoszczyznę), dodać ziele angielskie, liście laurowe, grzyby suszone (wymoczone całą noc w wodzie) z wodą, podsmażać z 5 minut.
Do grzybów wlać 2 litry wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu wywar z 20 minut.
Do mięsa mielonego z łopatki w misce dodać bułkę wymoczoną w wodzie, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, estragon, kaszę manną, jajka i wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Formować nie duże pulpety, obtaczać w mące pszennej i wkładać do wywaru , po wypłynięciu gotować z 1o minut na mniejszym ogniu, wyjąc na talerz i wkładać następną porcję pulpetów, gotowe wyjąć na talerz.
Do wywaru wlać śmietanę, wsypać sól, mąkę, natkę pietruszki i szybko pałką blendera zmiksować, w trakcie gotowania do zagęszczenia sosu - pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym, są miękkie, delikatne, doskonale smakują z kaszą gryczaną lub ziemniakami, makaronem........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz