Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
olejek pomarańczowy 1 długa buteleczka,
jogurt naturalny gęsty 4 opakowania (380 gram jedno),
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 6 łyżek,
marchew 3 sztuki średnie,
cukier puder - do posypania
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dać żółtka, cukier, olejek pomarańczowy i mikserem utrzeć do białości.
Dodać jogurty i mikserem połączyć składniki.
Do masy jogurtowej wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Obrane marchewki w rozdrabniaczu dobrze zmiksować i dodać do masy jogurtowej, mikserem połączyć składniki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy jogurtowej, delikatnie mikserem połączyć z masą na średnich obrotach.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, masę wylać do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut.
Po upieczeniu w formie sernik mocno wystudzić, ja piekę wieczorem i zostawiam do wystudzenia na następny dzień, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik z jogurtów jest doskonały w smaku, jest wilgotny, puszysty, delikatny, dzięki marchewce rozdrobnionej jest delikatna chrupkość w serniku........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz