26.01.2022

pieczony sernik jogurtowy "marchewkowy piegusek"

Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, olejek pomarańczowy 1 długa buteleczka, jogurt naturalny gęsty 4 opakowania (380 gram jedno), budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 6 łyżek, marchew 3 sztuki średnie, cukier puder - do posypania


Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dać żółtka, cukier, olejek pomarańczowy i mikserem utrzeć do białości.

Dodać jogurty i mikserem połączyć składniki.

Do masy jogurtowej wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.

Obrane marchewki w rozdrabniaczu dobrze zmiksować i dodać do masy jogurtowej, mikserem połączyć składniki.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy jogurtowej, delikatnie mikserem połączyć z masą na średnich obrotach.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, masę wylać do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut.

Po upieczeniu w formie sernik mocno wystudzić, ja piekę wieczorem i zostawiam do wystudzenia na następny dzień, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik z jogurtów jest doskonały w smaku, jest wilgotny, puszysty, delikatny, dzięki marchewce rozdrobnionej jest delikatna chrupkość w serniku........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!