Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
palma 250 gram miękka,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śliwki 1 kg
kruszonka orzechowa: mąka tortowa 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
palma 100 gram miękka,
orzeszki ziemne bez soli 100gram
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dodać palmę miękką, cukier, cukier wanilinowy, jajka i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Trzy keksówki silikonowe 20 cm (wolę piec w mniejszych formach z dużą ilością owoców, w dużej zdarza się na środku ciasta zakalec), ciasto rozsmarować łyżką w formach.
Na wierzchu poukładać gęsto wypestkowane śliwki (małe śliwki w całości, duże połówki osobno skórką do dołu) delikatnie przycisnąć w ciasto.
Z podanych składników (orzeszki ziemne bez soli w rozdrabniaczu zmiksowałam) mikserem utrzeć kruszonkę.
Posypać kruszonką śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - wyjątkowe w smaku ciasto ucierane mocno śliwkowe z kruszonką orzechową, łatwe, szybkie i na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz