Składniki:
łopatka wieprzowa bez kości 50 dag,
jajka 2 sztuki "L",
ryż suchy 3 szklanki,
papryka słodka 1 łyżka,
kucharek 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
cebula smażona 2 sztuki,
smalec 1/4 kostki,
bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka,
kapusta młoda 2 główki większe,
woda 1,5 litra,
sok pomidorowy 1/2 litra,
śmietana 12% 100 gram,
mąka pszenna 3 łyżki,
natka pietruszki 1 pęczek
Z młodej w kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając liście z kapusty, po wystudzeniu wyciąć gruby nerw z liści.
Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, wsypać suchy ryż, paprykę, pieprz, kucharka, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, wystudzoną cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na smalcu razem z tłuszczem, jajka.
Mięso dokładnie wymieszane ręką z ryżem, na każdy liść nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki.
W szybkowarze na dnie rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta do dna), na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 30 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Gołąbki dobrze wystudzone (najlepiej gotować wieczorem i zostawić do rana, nie rozwalą się przy wyjmowaniu) wyjąć do miski, wyjąć sitko, i wywar wylać do garnka mniejszego, dodać mąkę, śmietanę, sok pomidorowy, odstawić na ogniu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, do smaku doprawić solą, pieprzem, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gołąbki z mielonym mięsem łopatki wieprzowej wymieszane z suchym ryżem i gotowane w szybkowarze, nadzienie jest smaczne i ryż miękki.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz