6.01.2020

szybkowar-pyszne gołąbki z suchym ryżem,łopatką wieprzową...

Składniki:

łopatka wieprzowa bez kości 50 dag, jajka 2 sztuki "L", ryż suchy 3 szklanki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula smażona 2 sztuki, smalec 1/4 kostki, bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka, kapusta młoda 2 główki większe, woda 1,5 litra, sok pomidorowy 1/2 litra, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek


Z młodej w kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając liście z kapusty, po wystudzeniu wyciąć gruby nerw z liści.

Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, wsypać suchy ryż, paprykę, pieprz, kucharka, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, wystudzoną cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na smalcu razem z tłuszczem, jajka.

Mięso dokładnie wymieszane ręką z ryżem, na każdy liść nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki.

W szybkowarze na dnie rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta do dna), na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 30 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.

Gołąbki dobrze wystudzone (najlepiej gotować wieczorem i zostawić do rana, nie rozwalą się przy wyjmowaniu) wyjąć do miski, wyjąć sitko, i wywar wylać do garnka mniejszego, dodać mąkę, śmietanę, sok pomidorowy, odstawić na ogniu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, do smaku doprawić solą, pieprzem, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gołąbki z mielonym mięsem łopatki wieprzowej wymieszane z suchym ryżem i gotowane w szybkowarze, nadzienie jest smaczne i ryż miękki.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!