Składniki:
mąka pszenna w tym 2 szklanki mąki krupczatki = 534 gram,
żółtka 3 sztuki "L",
margaryna zimna 150 gram,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
śliwki 1 kg
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką krupczatką.
Dodać kawałki zimnej margaryny, cukier, cukier wanilinowy, żółtka.
Siekaczką do ciasta kruchego połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta, z ciasta kawałek odciąć na kruszonkę, zawiną w woreczek i schować do zamrażarki na 20 minut.
Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu poukładać na cieście.
Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu poukładać na cieście.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, wystudzić i pokroić na porcje - bardzo proste, szybkie, łatwe i smaczne ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką, jest aromatycznie pachnące.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz