Składniki:
jajka 7 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
margaryna miękka 15 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
borówki amerykańskie 50 dag,
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka,
śmietana gęsta 2 łyżeczki,
borówki 1 szklanka
Jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć do białości, masa będzie grudkowata.
Do jajek wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto.
Jagody opłukać, odłożyć 1 szklankę i resztę wymieszać w mące ziemniaczanej, dodać do ciasta i łyżką wymieszać z ciastem.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 45-50 minut do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić.
Cukier puder wymieszać ze śmietaną na dość gęsty lukier, posmarować ciasto i dodać na lukier borówki - szybkie, bardzo łatwe i proste ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi jest bardzo smaczne i smakuje wybornie, wygląda na zakalec ale nie jest, jest to sok z borówek z mąką ziemniaczaną.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz