Składniki:
fasola czerwona 1/2 kg,
woda do szybkowara 1,5 litra,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
jałowieć ziarna 5 sztuk,
woda do wywaru 2,5 litra,
ziemniaki 8 sztuk,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
boczek wędzony 25 dag,
kucharek 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
majeranek 3 łyżki,
czosnek granulowany 1 łyżeczka
fasolę czerwoną ziarna opłukać i zalać wodą zimną na całą noc do moczenia
wodę wylać, fasolę wsypać do szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać wodę i gotować w szybkowarze z 30 minut
w osobnym garnku gotować pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę, pokrojony boczek wędzony do miękkości
wlać do wywaru ugotowaną fasolę z szybkowara, dodać kucharka, czosnek granulowany, majeranek, paprykę ostrą, gotować jeszcze z 10 minut na średnim ogniu, zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, więc gotuję ją wieczorem na obiad - zupa z czerwonej fasoli jest bardzo sycąca, aromatyczna, zdrowa, fasola najlepsza jest w ziarnach do moczenia..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz