Składniki:
łopatka wieprzowa 1 kg,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
papryka ostra 1 łyżeczka,
smalec 2 łyżki,
cebula 2 sztuki,
kapusta kiszona 1,5 kg,
prawdziwki suszone 1 opakowanie 2 gramy,
liście laurowe 3 sztuki,
ziele angielskie 5 sztuk,
jałowiec 6 sztuk,
woda 3 szklanki,
cukier 2 łyżki
grzyby suszone prawdziwki pokruszyć drobniej, zalać wodą zimną z solą do moczenia na godzinę
do szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć kiszoną kapustę pokrojoną drobniej, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać grzyby namoczone z wodą
łopatkę wieprzową obsypać przyprawami i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony razem z cebulą pokrojoną
łopatkę dodać do kap[usty z cebulą i tłuszczem po smażeniu, wlać wodę i w szybkowarze gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć mięso, do kapusty wsypać cukier i wymieszać
cukru do szybkowara do gotowania potraw czy owoców wcześniej nigdy nie dodaję bo lubi się przypalać do dna garnka, nadmiar wywaru zamrażam i wykorzystuję do zupy z kapusty kiszonej - łopatka wieprzowa z kapustą z prawdziwkami suszonymi jest smacznym daniem obiadowym, ale również smakuje sama łopatka do pieczywa na zimno a kapusta np. do kaszy czy kopytek lub z czym się lubi...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz