26.01.2018

zupa z czerwonej fasoli z szybkowara...

Składniki:


fasola czerwona 1/2 kg, woda do szybkowara 1,5 litra, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, jałowieć ziarna 5 sztuk, woda do wywaru 2,5 litra, ziemniaki 8 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, boczek wędzony 25 dag, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka

fasolę czerwoną ziarna opłukać i zalać wodą zimną na całą noc do moczenia

wodę wylać, fasolę wsypać do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać wodę i gotować w szybkowarze z 30 minut

w osobnym garnku gotować pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę, pokrojony boczek wędzony do miękkości

wlać do wywaru ugotowaną fasolę z szybkowara, dodać kucharka, czosnek granulowany, majeranek, paprykę ostrą, gotować jeszcze z 10 minut na średnim ogniu, zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, więc gotuję ją wieczorem na obiad - zupa z czerwonej fasoli jest bardzo sycąca, aromatyczna, zdrowa, fasola najlepsza jest w ziarnach do moczenia..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!