Składniki:
boczek świeży ze skórą 80 dag,
biodrówka z małą kością 80 dag,
przyprawa Harissa 2 łyżki,
przyprawa do indyka 1 opakowanie,
olej rzepakowy czosnek 1/2 szklanki
boczek ze skórką, biodrówkę z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym
dokładnie natrzeć przyprawą Harissa i przyprawą do indyka
włożyć boczek z biodrówką do rękawa, wlać z 1/2 szklanki oleju Wielkopolskiego rzepakowego czosnek, przed wlaniem dobrze potrząsnąć butelką, aby czosnek się rozmieszał
rękaw zawiązać, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, rękaw z mięsami włożyć do blaszki i piec około 50 minut
rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, mięsa będą zrumienione
wywar można zamrozić np. do bigosu - boczek świeży, biodrówka w marynacie pikantnej w czosnkowym oleju z rękawa są smaczną alternatywą dla kupnych wędlin,........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz