Składniki:
udka kurczaka 4 sztuki duże,
olej rzepakowy Wielkopolski chili,
przyprawa do pieczonego kurczaka 1/2 opakowania,
rękaw do pieczenia
udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć "kuferki"
dokładnie natrzeć przyprawą do pieczonego kurczaka
włożyć udka do rękawa, wlać z 1/2 szklanki oleju Wielkopolskiego rzepakowego chili, przed wlaniem dobrze potrząsnąć butelką, aby chili się rozmieszała
rękaw zawiązać, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, rękaw z udkami włożyć do blaszki i piec około 50 minut
rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, udka będą z chrupiącą skórką
z wywaru można zrobić sos, ja zamroziłam do sosu do makaronu czy kopytek - udka mają chrupiącą skórkę i są soczyste, są smaczne i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa na kolację........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz