4.12.2017

w rękawie pieczony boczek z biodrówka do pieczywa...

Składniki:


boczek świeży ze skórą 80 dag, biodrówka z małą kością 80 dag, przyprawa Harissa 2 łyżki, przyprawa do indyka 1 opakowanie, olej rzepakowy czosnek 1/2 szklanki

boczek ze skórką, biodrówkę z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym

dokładnie natrzeć przyprawą Harissa i przyprawą do indyka

włożyć boczek z biodrówką do rękawa, wlać z 1/2 szklanki oleju Wielkopolskiego rzepakowego czosnek, przed wlaniem dobrze potrząsnąć butelką, aby czosnek się rozmieszał

rękaw zawiązać, schować do lodówki najlepiej na całą noc

piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, rękaw z mięsami włożyć do blaszki i piec około 50 minut

rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, mięsa będą zrumienione

wywar można zamrozić np. do bigosu - boczek świeży, biodrówka w marynacie pikantnej w czosnkowym oleju z rękawa są smaczną alternatywą dla kupnych wędlin,........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!