Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie,
dżem 250 ml,
kaszka manna 2 łyżki czubate,
woda 1/4 szklanki,
kmin czarny ziarenka Royal Brand - ile potrzeba,
puder cukier - ile potrzeba
ciasto francuskie rozwinąć, dżem jaki lubimy (użyłam z ciemnych winogron swój domowy
"zobacz TUTAJ" ) wymieszać z kaszką manną
posmarować cały płat ciasta i zawinąć ciasno w rulon
ostrym nożem pokroić na 12 porcji, układać na blaszce z papierem do pieczenia
ciasto posmarować zimną wodą i posypać ziarenkami kminu rzymskiego
piec w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, wystudzone posypać pudrem cukrem - ciasto francuskie mam zawsze w zapasie, często też zamrażam, po odmrożeniu od razu używam do pieczenia na słodko lub wytrawnie, te zawijaski to na szybko jest deser do kawki.....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz