9.10.2017

francuskie zawijane z dżemem...

Składniki:


ciasto francuskie 1 opakowanie, dżem 250 ml, kaszka manna 2 łyżki czubate, woda 1/4 szklanki, kmin czarny ziarenka Royal Brand - ile potrzeba, puder cukier - ile potrzeba

ciasto francuskie rozwinąć, dżem jaki lubimy (użyłam z ciemnych winogron swój domowy "zobacz TUTAJ" ) wymieszać z kaszką manną

posmarować cały płat ciasta i zawinąć ciasno w rulon

ostrym nożem pokroić na 12 porcji, układać na blaszce z papierem do pieczenia

ciasto posmarować zimną wodą i posypać ziarenkami kminu rzymskiego

piec w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, wystudzone posypać pudrem cukrem - ciasto francuskie mam zawsze w zapasie, często też zamrażam, po odmrożeniu od razu używam do pieczenia na słodko lub wytrawnie, te zawijaski to na szybko jest deser do kawki.....SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!