Składniki:
schab bez kości 1 kg,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 1 sztuka,
pieczarki 4 sztuki,
papryka czerwona 1 sztuka,
kucharek 1 łyżka,
papryczka chili 3/4 łyżeczki,
mięso mielone wieprzowe 50 dag,
jajka 1 sztuka,
bułka czerstwa 1 sztuka,
słonina 20 dag/wędzona
świeży, ładny kawałek schabu rozciąć na tzw. "motylka" i w worku foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem, rozciąć wzdłuż nie przecinając spodu, mięso rozłożyć i rozbić
na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili
wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę
nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchni mięsa
obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem do pieczenia
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 60 minut, w trakcie pieczenia pod koniec polać ciut wodą roladę- upieczoną wystudzić dobrze najlepiej całą noc w chłodnym miejscu, będzie się dobrze kroić - rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym jest najlepszym domowym wyrobem do pieczywa, nadaje się do codziennych posiłków ale również na okolicznościowe, uroczyste, wystawne przyjęcia, imprezy, czy święta.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz