drożdże świeże 5 dag pokruszone,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "M",
mleko 1,5 szklanki,
rzepakowy olej 1/2 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól 2 szczypty
Składniki temperatura pokojowa = DO MISKI DODAĆ wg PODANEJ KOLEJNOŚCI W SKŁADNIKACH = NIE MIESZAĆ!
- miskę nakryć talerzem i zostawić na stole na 5 godzin.
Po tym czasie wszystko drewnianą łyżką z 2 minuty wynieszać na dość gęste ciasto.
Jako foremki użyłam aluminiowe (mam spory zapas do wykorzystania), 2 sztuki się nie mieszczą do kosza airfryera, więc każdą nacinam na dwóch rogach nożyczkami i podkładam jedna pod drugą, i jest dopasowana do kosza foremka.
Użyłam 4 foremki i są dwie gotowe, ciasto podzielić na połowę i do foremek wyłożyć.
Na cieście ułóżyć truskawki, lekko je przycisnąć w ciasto.
Foremkę włożyć do samego kosza na dno, ustawić 140C, 35 minut, zamknąć i włączyć, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku, jeśli trzeba to o kilka minut wydłużyć pieczenie = tak samo upiec drugą foremkę.
Cukier puder 1 szklanka wymieszać z herbatą z cytryną 2-3 łyżki na dość rzadki lukier i posmarowac wierzch ciasta - ciasto jest smaczne........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz