11.06.2025

"leniwe"drożdżowe z truskawkami z airfryer...

Składniki:

drożdże świeże 5 dag pokruszone, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "M", mleko 1,5 szklanki, rzepakowy olej 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 2 szczypty


Składniki temperatura pokojowa = DO MISKI DODAĆ wg PODANEJ KOLEJNOŚCI W SKŁADNIKACH = NIE MIESZAĆ! - miskę nakryć talerzem i zostawić na stole na 5 godzin. 

Po tym czasie wszystko drewnianą łyżką z 2 minuty wynieszać na dość gęste ciasto.  

Jako foremki użyłam aluminiowe (mam spory zapas do wykorzystania), 2 sztuki się nie mieszczą do kosza airfryera, więc każdą nacinam na dwóch rogach nożyczkami i podkładam jedna pod drugą, i jest dopasowana do kosza foremka. 

Użyłam 4 foremki i są dwie gotowe, ciasto podzielić na połowę i do foremek wyłożyć. 

Na cieście ułóżyć truskawki, lekko je przycisnąć w ciasto. 

Foremkę włożyć do samego kosza na dno, ustawić 140C, 35 minut, zamknąć i włączyć, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku, jeśli trzeba to o kilka minut wydłużyć pieczenie = tak samo upiec drugą foremkę. 

Cukier puder 1 szklanka wymieszać z herbatą z cytryną 2-3 łyżki na dość rzadki lukier i posmarowac wierzch ciasta - ciasto jest smaczne........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!