Składniki:
boczek wieprzowy bez kości i skóry 1,5 kg,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz grubo mielony 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
smalec 1 łyżka,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 2 sztuki,
woda 1 szklanka,
cebula 4 sztuki,
czosnek 2 główki
Płat boczku ponacinać ostrym nożem, posypać przyprawami,natrzeć mocno i zawinąć w roladę.
Nicią owijać ciasno i zawiązać.
W garnku szybkowara na smalcu zrumienić mocno roladę z każdej strony, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Do zrumienionej rolady dać obrane połówki cebuli, główki czosnku przecięte na połowę i podsmażać z jeszcze z 8 minut.
Na koniec wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary, na średnim ogniu gotować jeszcze 60 minut, po wystudzeniu wyjąć roladę, usunąć nitkę.
Z połówek czosnku widelcem wyjąć czosnek, dodać cebule i widelcem rozgnieść, dodać wywar i jest pyszne smarowidło do pieczywa.
Boczek pokroić w plastry i podawać z pieczywem - w szybkowarze rolada jest miękka, delikatna, aromatyczna i szybciej gotowa niż w piekarniku........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz