19.04.2025

szybkowar- pyszna rolada z boczku...

Składniki:
boczek wieprzowy bez kości i skóry 1,5 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, woda 1 szklanka, cebula 4 sztuki, czosnek 2 główki


Płat boczku ponacinać ostrym nożem, posypać przyprawami,natrzeć mocno i zawinąć w roladę.

Nicią owijać ciasno i zawiązać.

W garnku szybkowara na smalcu zrumienić mocno roladę z każdej strony, dodać ziele angielskie i liście laurowe.

Do zrumienionej rolady dać obrane połówki cebuli, główki czosnku przecięte na połowę i podsmażać z jeszcze z 8 minut.

Na koniec wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary, na średnim ogniu gotować jeszcze 60 minut, po wystudzeniu wyjąć roladę, usunąć nitkę.

Z połówek czosnku widelcem wyjąć czosnek, dodać cebule i widelcem rozgnieść, dodać wywar i jest pyszne smarowidło do pieczywa.

Boczek pokroić w plastry i podawać z pieczywem - w szybkowarze rolada jest miękka, delikatna, aromatyczna i szybciej gotowa niż w piekarniku........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!