Składniki:
ciasto francuskie 1 rolka nie mrożone,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 duża,
masło klarowane 1 łyżka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
mozzarella 1 kula, jajko 1 sztuka + białko po żółtku do posmarowania ciasta,
tarta bułka 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
tymianek do posypania suszony - ile potrzeba
Pieczarki obrać, drobno pokroić, na patelnię dać masło klarowane, wsypać drobno poskrojoną cebulę, podsmażać z 3 minuty, wsypać pieczarki (soli nie dawać do smażenia, pieczarki będą jędniejsze bonie puszczą dużo wody), wymieszać i smażyć do odparowania wody.
Wystudzone pieczarki wymieszać z solą,
pieprzem, papryką, tartą bułką, pokrojoną drobno mozzarellą, jajkiem i białkiem.
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować pieczarkami, zawinąć w rulon, pociąć na porcje pasztecików.
Włożyć do foremki, posmarować żółtkiem, posypać np. tymiankiem, włożyć do airfryera i w 180C, 20 minut piec, potem obrócić na drugą stronę i w 190C, 10 minut - smaczne na szybko i do barszczu najlepsze.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz