21.04.2025

na szybko francuskie z pieczarkami z airfryer...

Składniki:
ciasto francuskie 1 rolka nie mrożone, pieczarki 50 dag, cebula 1 duża, masło klarowane 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mozzarella 1 kula, jajko 1 sztuka + białko po żółtku do posmarowania ciasta, tarta bułka 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, tymianek do posypania suszony - ile potrzeba


Pieczarki obrać, drobno pokroić, na patelnię dać masło klarowane, wsypać drobno poskrojoną cebulę, podsmażać z 3 minuty, wsypać pieczarki (soli nie dawać do smażenia, pieczarki będą jędniejsze bonie puszczą dużo wody), wymieszać i smażyć do odparowania wody.

Wystudzone pieczarki wymieszać z solą, pieprzem, papryką, tartą bułką, pokrojoną drobno mozzarellą,  jajkiem i białkiem.

Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować pieczarkami, zawinąć w rulon, pociąć na porcje pasztecików.

Włożyć do foremki, posmarować żółtkiem, posypać np. tymiankiem, włożyć do airfryera i w 180C, 20 minut piec, potem obrócić na drugą stronę i w 190C, 10 minut - smaczne na szybko i do barszczu najlepsze.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!