Składniki:
jajka 7 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
ananasy kostka w syropie 1 puszka 580 ml: odsączony syrop i osobno odsączone owoce + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
twaróg naturalny z wiaderka,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
kasza manna 4 łyżki,
biszkopty 200 gram,
puder cukier do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= białka ubić w pojemniku na sztywną pianę ze szczyptą soli, w misce utrzeć mikserem żółtka, cukier, syrop z ananasa w puszce do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do jajek dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną i mikserem parę razy połączyć składniki, nie za długo.
Dodać pianę i mikserem na najmniejszych obrotach wmieszać w masę serową powolnym ruchem.
Ananasy odsączone z soku pokroić nożyczkami kuchennymi na mniejsze kawałeczki, wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej (nie opadną na dno w trakcie pieczenia), i od razu wsypać do masy serowej i łyżką delikatnie wymieszać.
2 tortownice 20 cm (wolę 2 mniejsze bo szybciej środek się upiecze) lub 1 duża 28 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać grubszą warstwę pokruszonych na kawałki biszkoptów.
Do foremek wylać masę serową, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dól około 55 minut, jeśli patyczek wyjęty ze środka nie jest suchy to na termoobiegu w 150C z 8 minut dopiec, w foremkach mocno wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik z syropem ananasowym i owocami jest wyjątkowo delikatny, lekki, rozpływa się w ustach i chce się jeść i jeść, szybko znika z talerza............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz