3.03.2024

delikatny sernik na biszkoptach z ananasem pieczony...

Składniki:
jajka 7 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, ananasy kostka w syropie 1 puszka 580 ml: odsączony syrop i osobno odsączone owoce + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, twaróg naturalny z wiaderka, budyń śmietankowy 2 opakowania, kasza manna 4 łyżki, biszkopty 200 gram, puder cukier do posypania - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa= białka ubić w pojemniku na sztywną pianę ze szczyptą soli, w misce utrzeć mikserem żółtka, cukier, syrop z ananasa w puszce do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Do jajek dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną i mikserem parę razy połączyć składniki, nie za długo.

Dodać pianę i mikserem na najmniejszych obrotach wmieszać w masę serową powolnym ruchem.

Ananasy odsączone z soku pokroić nożyczkami kuchennymi na mniejsze kawałeczki, wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej (nie opadną na dno w trakcie pieczenia), i od razu wsypać do masy serowej i łyżką delikatnie wymieszać.

2 tortownice 20 cm (wolę 2 mniejsze bo szybciej środek się upiecze) lub 1 duża 28 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać grubszą warstwę pokruszonych na kawałki biszkoptów.

Do foremek wylać masę serową, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dól około 55 minut, jeśli patyczek wyjęty ze środka nie jest suchy to na termoobiegu w 150C z 8 minut dopiec, w foremkach mocno wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik z syropem ananasowym i owocami jest wyjątkowo delikatny, lekki, rozpływa się w ustach i chce się jeść i jeść, szybko znika z talerza............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!