Składniki:
palma 250 gram,
cukier 1/2 szklanki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
żółtka 2 sztuki "L",
mąka tortowa 2 szklanki,
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
jabłka kwaśne 1,5 kg,
woda 1/4 szklanki,
cukier 6 łyżek,
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
mleko 3.2% 1 litr,
cukier 4 łyżki,
masło 1 łyżeczka,
budyń waniliowy 2 opakowania
Do pojemnika dać palmę z lodówki, cukier, mąkę pszenną, kukurydzianą, żółtka, proszek do pieczenia i nożem siekając połączyć składniki na grudki.
Następnie szybko ciasto uformować w kulę, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy kawałkami ciasta wylepić dno i boki formy, schować formę do lodówki na około 1,5 godziny.
W tym czasie obrane jabłka pokroić w kawałeczki do garnka, wlać 1/4 szklanki wody i dusić jabłka do miękkości mieszając, na koniec wsypać cukier, wystudzić, do wystudzonych jabłek wsypać kisiel cytrynowy i wymieszać.
700 ml mleka zagotować z łyżeczką masła, 4 łyżkami cukru, w 200 ml mleka wymieszać 2 budynie waniliowe, wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęszczenia budyniu.
Teraz do ciasta dać jabłka z kisielem i wyrównać wierzch, z garnka dać gorący budyń, wygładzić wierzch.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić, najlepiej upiec wieczorem upiec na następny dzień - bardzo proste i smaczne kruche ciasto z mąką pszenną i kukurydzianą, wypełnione jabłkami duszonymi i budyniem......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz