Składniki:
kapusta młoda stożkowa 2 główki,
jajka 5 sztuk "L",
sól 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 2 łyżki,
tarta bułka 1 szklanka,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Młodą kapustę stożkową (poza sezonem kupuję stożkową młodą) przekroić wzdłuż głąba, głąb musi być, by trzymać przekrojoną kapustę, razem jest 6 kawałków z trzymających się na głąbie.
W szerszym garnku zagotować wodę, do wrzątku wkładać kapustę i z każdej strony gotować z 2 minuty.
Kapustę wyjmować z garnka do durszlaka aby odciekła dobrze z wody.
W misce roztrzepać rózgą dokładnie jajka, sól, przyprawę w płynie, paprykę słodką, pieprz mielony, olej rzepakowy (olej trzyma lepiej panierkę), w drugiej misce wymieszać bułkę tartą z mąką pszenną.
Kapustę z durszlaka maczać w jajku, dłońmi uformować kapustę i z każdej strony w panierce obtoczyć, kłaść na gorący olej rzepakowy i na średnim ogniu (za duży ogień spali panierkę a środek będzie nie dosmażony) smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone porcje odkładać na talerz - najlepsza kapusta smażona w panierce jak kotlety schabowe, najlepiej smakuje nam na zimno. Moja rada, tylko młoda kapusta biała, włoska najlepiej się nadaje, kapusta starsza nie ma już takiego smaku w tym daniu.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz