19.10.2023

smaczne kruche ciasto z jabłkami i budyniem...

Składniki:
palma 250 gram, cukier 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, żółtka 2 sztuki "L", mąka tortowa 2 szklanki, mąka kukurydziana 1/2 szklanki

jabłka kwaśne 1,5 kg, woda 1/4 szklanki, cukier 6 łyżek, kisiel cytrynowy 1 opakowanie

mleko 3.2% 1 litr, cukier 4 łyżki, masło 1 łyżeczka, budyń waniliowy 2 opakowania


Do pojemnika dać palmę z lodówki, cukier, mąkę pszenną, kukurydzianą, żółtka, proszek do pieczenia i nożem siekając połączyć składniki na grudki.

Następnie szybko ciasto uformować w kulę, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy kawałkami ciasta wylepić dno i boki formy, schować formę do lodówki na około 1,5 godziny.

W tym czasie obrane jabłka pokroić w kawałeczki do garnka, wlać 1/4 szklanki wody i dusić jabłka do miękkości mieszając, na koniec wsypać cukier, wystudzić, do wystudzonych jabłek wsypać kisiel cytrynowy i wymieszać.

700 ml mleka zagotować z łyżeczką masła, 4 łyżkami cukru, w 200 ml mleka wymieszać 2 budynie waniliowe, wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęszczenia budyniu.

Teraz do ciasta dać jabłka z kisielem i wyrównać wierzch, z garnka dać gorący budyń, wygładzić wierzch.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić, najlepiej upiec wieczorem upiec na następny dzień - bardzo proste i smaczne kruche ciasto z mąką pszenną i kukurydzianą, wypełnione jabłkami duszonymi i budyniem......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!