22.08.2023

pyszne kotlety ziemniaczano-pieczarkowe...

Składniki:
pieczarki 1 kg, cebula 1 sztuka duża, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ziemniaki ugotowane 1 kg, tarta bułka 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1.5 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, sałata zielona 1 główka duża, jogurt naturalny 200 gram śmietana 12% 100 gram cukier 2-3 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 2 łyżeczki


Pieczarki świeże obrać z łupinki i drobno posiekać, na oleju podsmażyć cebulę drobno pokrojoną, wsypać pieczarki i smażyć do odparowania płynu co jakiś czas zamieszać.

Ugotowane ziemniaki lub z dnia poprzedniego przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.

Ziemniaki, pieczarki, jajko, sól, pieprz mielony, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, wyrobić ręką wszystko razem.

Zwilżonymi dłońmi formować nie za grube kotlety.

Kłaść na gorący olej i spłaszczyć je na wierzchu, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.

Jogurt, śmietanę, cukier, pieprz mielony, sól, ocet winny wymieszać i dodać opłukane, osuszone liście sałaty - bardzo dobry i smaczny pomysł na kotlety ziemniaczano-pieczarkowe, doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!