27.08.2023

najlepsze soczyste kotlety mielone z łopatki...

Składniki:
zmielona łopatka wieprzowa 1 kg, bułka do moczenia 1 sztuka większa, tarta bułka 3/4 szklanki, śmietana gęsta 12% 100 gram, jajka 2 sztuki "L", pieprz mielony 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, tymianek suszony 1 łyżeczka, sól 1 łyżka, cebula 1 sztuka duża, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba, smalec 1/2 kostki


Do miski dać zmieloną łopatkę wieprzową, dodać odciśniętą z wody bułkę pszenną, posiekaną drobno cebulę, jajka, bułkę tartą, śmietanę, pieprz mielony, ziołowy, sól, tymianek, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.

Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotlety obtaczać w mące, kłaść na gorący smalec i lekko je spłaszczyć łyżką.

Smażyć porcjami na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, usmażone dać na patelnię, nakryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut - najlepsze kotlety mielone i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa, z dodatkiem śmietany są soczyste z chrupiącą skórką.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!