Składniki:
mąka tortowa 55 dag,
cukier 1/2 szklanki,
sól 1 szczypta,
suche drożdże 1 opakowanie 7 gram,
mleko letnie 1 szklanka,
palma stopiona 5 dag,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 4 sztuki "M",
konfitura borówka leśna 350 gram
kruszonka: palma miękka 20 dag,
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 2 szklanki,
mąka krupczatka 1 szklanka
Składniki temperatura pokojowa= do miski od razu wszystkie składniki do ciasta: wsypać mąkę, cukier, sól, suche drożdże, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać mleko i stopiony letni tłuszcz i mikserem spiralami wyrobić z 5 minut ciasto nie za gęste.
Miskę nakryć talerzem i zostawić w miejscu bez przeciągów (u mnie koło kaloryfera na stołku) na około 60 minut, do wyrośnięcia ciasta.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do formy, wygładzić wierzch, na cieście rozsmarować konfiturę z borówki leśnej (lub inny ulubiony dżem, powidła, marmolada).
Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę i rozsypać na cieście, zawsze robię więcej kruszonki i resztę mam na następne ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie wystudzić, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - z suszonych drożdży jest dobre ciasto drożdżowe bez wyrastania zaczynu, jest szybkie do wykonania, można je zrobić z ulubionymi dodatkami na słodko lub na słono..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz