18.04.2023

z borówką leśną ciasto z suchych drożdży i kruszonką...

Składniki:
mąka tortowa 55 dag, cukier 1/2 szklanki, sól 1 szczypta, suche drożdże 1 opakowanie 7 gram, mleko letnie 1 szklanka, palma stopiona 5 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki "M", konfitura borówka leśna 350 gram

kruszonka: palma miękka 20 dag, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, mąka krupczatka 1 szklanka


Składniki temperatura pokojowa= do miski od razu wszystkie składniki do ciasta: wsypać mąkę, cukier, sól, suche drożdże, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać mleko i stopiony letni tłuszcz i mikserem spiralami wyrobić z 5 minut ciasto nie za gęste.

Miskę nakryć talerzem i zostawić w miejscu bez przeciągów (u mnie koło kaloryfera na stołku) na około 60 minut, do wyrośnięcia ciasta.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do formy, wygładzić wierzch, na cieście rozsmarować konfiturę z borówki leśnej (lub inny ulubiony dżem, powidła, marmolada).

Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę i rozsypać na cieście, zawsze robię więcej kruszonki i resztę mam na następne ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie wystudzić, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - z suszonych drożdży jest dobre ciasto drożdżowe bez wyrastania zaczynu, jest szybkie do wykonania, można je zrobić z ulubionymi dodatkami na słodko lub na słono..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!