Składniki:
palma 250 gram,
cukier 1 szklanka,
jajka 6 sztuk "M",
twaróg z wiaderka naturalny 1 kg,
dżem truskawkowy niskosłodzony 1/2 słoiczka,
budyń waniliowy 3 opakowania + 1/2 litra mleka,
herbatniki 250 gram,
czekolada gorzka 100 gram
czekolada bananowa 100 gram lub inna mleczna,
śmietana 18% gęsta 3-4 łyżki,
posypka kolorowa - ile potrzeba
W garnku, który nie przypala roztopić palmę lub masło, do roztopionego tłuszczu dodać jajka, cukier (jeśli twaróg jest waniliowy czy inny smak to cukru dać tylko 4 łyżki), twaróg z wiaderka i rózgą szybko mieszać do połączenia składników na średnim ogniu.
Następnie dodać dżem truskawkowy niskosłodzony i również rózgą wymieszać mocno, cały czas garnek jest na średnim ogniu.
Budyń waniliowy wymieszać z mlekiem i od razu wlewać do masy serowej szybko mieszając do zagotowania i zagęszczenia, gdy zaczną być pęcherzyki, to zdjąć garnek z ognia.
Forma dość głęboka 30x25, wys.7 cm z papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki i i 1/3 część masy serowej wyłożyć na herbatniki ( szybko masę wykładać bo szybko gęstnieje).
Następnie znowu poukładać herbatniki, dać połowę masy, znowu herbatniki i resztę masy i na wierzch poukładać herbatniki.
Schować sernik w chłodne miejsce do wystudzenia, u mnie na balkonie.
W garnuszku roztopić pokruszone czekolady, dodać gęstej śmietany (dzięki śmietanie, polewa jest delikatniejsza i nie łamie się przy krojeniu) i stopić cały czas mieszając na mniejszym ogniu na nie za gęstą polewę.
Od razu czekoladę wylać na herbatniki, wygładzić wierzch łyżką wierzch.
Od razu też można posypać polewę posypką lub czym się lubi, sernik w chłodnym miejscu przechowywać - bardzo smaczny, łatwy do wykonania i bez pieczenia sernik gotowany, jest delikatniejszy od pieczonego, można dodać różne dodatki i różne ciastka.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz