Składniki:
ryż basmati 2 woreczki ugotowane 200 gram,
cebula biała 1 mniejsza,
cebula czerwona 1 mniejsza,
ogórek kiszony 1 średni,
kukurydza 1 puszka mała,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
sól 1/2 łyżeczki,
tuńczyk w oleju 2 puszki,
kapusta pekińska 1/2 główki lub 1 mała
Dobry sposób na wykorzystanie ryżu z dnia poprzedniego, ryż basmati czarno biały doskonale z tuńczykiem się komponuje smakowo, ugotowany ryż w osolonej wodzie wsypać do miski.
Pokrojoną na cienkie piórka cebulę białą i czerwoną i ogórek kiszony na cieniutkie plasterki wsypać do ryżu.
Kukurydzę z małej puszki odcedzić na sitku i dodać do ryżu.
Kapustę pekińską 1/2 główki pokroić na kawałeczki i dać do ryżu, dodać pieprz mielony, sól, tuńczyk w oleju z puszki cała zawartość do ryżu, wsypać posiekaną natkę pietruszki, wszystko delikatnie wymieszać, odstawić na 20 minut i można jeść, dodatkowo dodałam swoje ogórki a`la pikle w plastrach w zalewie z papryczką chilli - sałatka z tuńczykiem jest bardzo smaczna, na szybko przygotowana z ulubionymi składnikami, smakuje do podjadania lub z ciemnym pieczywem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz