Składniki:
kapusta włoska 1 duża i nie twarda,
ryż 3 woreczki,
jajka 2 sztuki "M",
cebula 1 sztuka większa,
kucharek 3 łyżki,
papryka słodka 2 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
śmietana gęsta 18% 100 gram,
woda 5 szklanek,
sok pomidorowy 1 litr,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 18% 100 gram,
sól 2 łyżeczki,
oregano 1 łyżeczka
Ryż ugotowany w osolonej wodzie odcedzić na durszlaku, wystudzony wsypać do miski, dodać mieloną łopatkę, kucharka, jajka, paprykę słodką, ostrą, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, śmietanę i wszystko dobrze wyrobić.
Ze sparzonych liści kapusty włoskiej ściąć lub wyciąć gruby nerw, nakładać na liść porcję kapusty i zawijać ciasno w gołąbki.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko, układać porcje gołąbków, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 25 minut, zostawić do wystudzenia, najlepiej ugotować wieczorem na następny dzień i przy wyjmowaniu gołąbki są całe.
Wywar przelać do garnka, dodać sok pomidorowy, sól, mąkę, śmietanę, oregano, mieszać rózgą cały czas do zagotowania i zagęszczenia sosu, podawać z gołąbkami - gołąbki z włoską kapustą, farsz z dodatkiem śmietany jest delikatny,przyprawa oregano daje wyjątkowy smak.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz