20.02.2023

szybkowar- gołąbki z włoską kapustą...

Składniki:
kapusta włoska 1 duża i nie twarda, ryż 3 woreczki, jajka 2 sztuki "M", cebula 1 sztuka większa, kucharek 3 łyżki, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, śmietana gęsta 18% 100 gram, woda 5 szklanek, sok pomidorowy 1 litr, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 18% 100 gram, sól 2 łyżeczki, oregano 1 łyżeczka


Ryż ugotowany w osolonej wodzie odcedzić na durszlaku, wystudzony wsypać do miski, dodać mieloną łopatkę, kucharka, jajka, paprykę słodką, ostrą, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, śmietanę i wszystko dobrze wyrobić.

Ze sparzonych liści kapusty włoskiej ściąć lub wyciąć gruby nerw, nakładać na liść porcję kapusty i zawijać ciasno w gołąbki.

Na dnie szybkowara rozłożyć sitko, układać porcje gołąbków, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 25 minut, zostawić do wystudzenia, najlepiej ugotować wieczorem na następny dzień i przy wyjmowaniu gołąbki są całe.

Wywar przelać do garnka, dodać sok pomidorowy, sól, mąkę, śmietanę, oregano, mieszać rózgą cały czas do zagotowania i zagęszczenia sosu, podawać z gołąbkami - gołąbki z włoską kapustą, farsz z dodatkiem śmietany jest delikatny,przyprawa oregano daje wyjątkowy smak.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!